UAB "Gauterma" specialistai nori atkreipti dėmesį į tai, kad briketai ženkliai skiriasi pagal kaloringumą, tai vienas iš iš pagrindinių biokuro kokybę apibrėžiančių rodiklių. Šis rodiklis parodo šilumos kiekį, kuris išsiskiria sudeginus vieną kilogramą kuro. Pjuvenų briketai yar labai švarus ir ekologiškas kuras. Briketų drėgnumas svyruoja apie 8 %. Pjuvenų briketai yra kompaktiškai supakuoti nedideliuose polietileno maišuose, todėl jie užima labai nedaug vietos. Pjuvenų briketai beveik neužteršia kieto kuro katilo, dūmtraukio, jį tenka rečiau valyti. Kūrenant pjuvenų briketus įmanoma palaikyti švarą ne tik katilinėje, jie išskiria mažai suodžių.
Populiariausių briketų rūšių charakteristikos:
Briketų rūšis |
Drėgnumas |
Peleningumas |
Kaloringumas |
Ąžuoliniai briketai |
7.5% |
1% |
6200 kcal/kg |
Uosiniai briketai |
8% |
0,5% |
4900 kcal/kg |
Beržiniai briketai |
8% |
0.34 - 1.5% |
4600-4800 kcal/kg |
Mišrių lapuočių (ne kietmedžio) briketai |
8% |
2% |
4200- 4700 kcal/kg |
Spygliuočių/lapuočių briketai |
8% |
0,5 - 1,5% |
4000- 4500 kcal/kg |
Šiaudų briketai |
8% |
5% |
4200 kcal/kg |
Durpių briketai |
19.8% |
4.4%- 19.5% |
3180- 4600 kcal/kg |
Durpių briketai
Durpės yra organinės kilmės medžiaga, susidariusi iš nepilnai suirusių augalų, medienos liekanų ir humuso. Jos dažniausiai formuojasi reljefo pažemėjimuose, kuriuose yra daug drėgmės. Deginant durpių kurą išgaunamas energijos kiekis priklauso nuo durpių kaloringumo, drėgnumo. Durpių briketai yra natūralus, ekologiškas, taupus bei netoksiškas kuras. Jų sudėtyje nėra dervų, klijų arba kitų rišiklių, kenksmingų medžiagų. Durpių briketų peleningumas svyruoja nuo 5 iki 20 proc. Gaminant kokybiškus durpių briketus, durpės itin gerai išvalomos, todėl jų kaloringumas tampa gerokai didesnis, o peleningumas procentaliai mažėja. Rinkdamiesi šią kuro rušį įvertinkite kainos ir kokybės santykį.